maanantai 17. joulukuuta 2012

Where's the revolution?

Kaikki nuoret kirjoittajat näyttävät kirjoittavan runoutta. Jos eivät runoutta, niin ainakin jotain todella lyyristä, leikittelevää ja taiteellista settiä. Nuorten kirjoittajien (ainakin suomalaisten, olisi kiva tietää tilanne muualla) romaanitkin näyttävät olevan jotenkin tarinattomia, epämääräisiä, sellaista pienen piirin tavaraa.

En käsitä. Miksi olla olemassa vain kirjallisuusmaailmassa, kun voisi olla olemassa maailmassa? Miksi olla joku muinainen klassinen säveltäjä kun voisi olla John Lennon tai Kurt Cobain tai vaikka vittu Paramore?

Miksei kukaan nuori kirjoittaja kirjoita tiukkaa, elävää, palavaa, sykkivää, vangitsevaa proosaa? Miksei kukaan kirjoita tarinoita? Tai ylipäätään jotain suoraa, jotain ihmistä puhuttelevaa, jotain todellista? Ihan sama onko kyse loppujen lopuksi tarinoista vai runoudesta vai esseistiikasta, mutta miksei kukaan (lähes kukaan) kirjoita suoraan ja kiehtovasti omista kokemuksistaan, vihasta, rakkaudesta, ihastuksesta, panetuksesta, ystävyydestä, yksinäisyydestä, syrjäytymisestä, pettymyksestä, seikkailusta, tisseistä, kaulaa nuolevista kielistä, savusta, tulesta, etanolista, vallankumouksesta, maailmasta, elämästä?

Miksei kukaan levittele tekstejään vaikka ympäri maailman kujia ja metroja, että sata miljoonaa ihmistä näkisi ne? Miksei kukaan helvetti huuda?

Miksen minä tee sitä? Niinpä. Pitää ryhtyä hommiin.

Mä olen varmaan täysi populisti tässä asiassa, mutta faktat ovat faktoja: kirjallisuus on kuollut, eikä sitä voi herättää henkiin mikään muu kuin joukko nuoria kirjoittajia, jotka kirjoittavat suoraan, läkähdyttävän aidosti, todellisesti ja vitun palavasti muille nuorille ihmisille.

Tarvitsemme liikehdintää. Tarvitsemme vallankumouksen.

Unohtakaa viiksiään sivelevät kirjallisuussedät ja räikeisiin huiveihin kietoutuneet kriitikkotädit. Unohtakaa äidinkielenopettajat. Unohtakaa palkinnot. Vihatkaa kaikkea sitä.

Ajatelkaa niitä, jotka oikeasti tarvitsevat teitä.

Lähtekää tähän juttuun nyt oikeasti mukaan. Oikeasti.

22 kommenttia:

  1. Miksi olla Kurt Cobain tai John Lennon kun voisi olla Beethoven?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska Beethoven on kuollut.

      Poista
    2. http://www.youtube.com/watch?v=J71gAMPz3_4

      Mun mieliksi.

      Poista
    3. Okei okei. Kyllä Beethovenin biisit oli ihan ookoo (sen perusteella mitä olen niitä kuullut). Eikä se täysin kuollutkaan kai ole.

      Äh

      Poista
  2. Tiedätkö sä edes, mitä proosa tai runous tarkoittaa?

    VastaaPoista
  3. Sä oot tosi kova ja hyvä jätkä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatko tuota a) narisevalla sarkasmiäänellä vai b) innostuneella tosiäänellä? a) Tiedän. b) Olet erehtynyt.

      Poista
  4. Kuules nyt pikkuipana

    Mä olen tehnyt kaiken sen, mistä sä puhut ja paljon enemmän jo kaks vuotta sitten oikeasti, enkä vain puhunut siitä, että ryhtyisin hommiin

    Älä kuvittele tehnees tai aloittanees sitä, minkä joku muu on tehnyt paremmin ja aiemmin

    Vallankumousta ei televisioida

    ps. lähetkö nussimaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi "Miki Liukkonen"/Miki Liukkonen/Janne Kortteinen,

      Jos olet tehnyt kaiken mistä puhun, miksei sun nimi lähde toistuvasti innostuksenkuolaisilta nuorilta huulilta? Miksei sun nimi lue vessojen seinillä?

      Lähetään ehdottomasti nussimaan, Miki. Sulla on tosi kaunis naama

      Poista
  5. (PS: Mistä nää kaikki kommentit tuli? Onko ne jotain mun omia humalaisia trollailuja, jotka olen jo unohtanut?)

    VastaaPoista
  6. Nyt on kaikki homot paikalla

    VastaaPoista
  7. Mua kiinnostaisi vielä että ketkä sun mielestä on kovimpia kirjailijoita: aikoinaan ja nykyään? Viittaatko johonkin edelliseen mullistajaan vai yritätkö sytyttää rovioita tänään ja huomenna vai mitä meinaat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tuntuu ettei sitä mitä etsin ole vielä koskaan kirjoitettu. Edes minä en ole vielä kirjoittanut sitä.

      Ehkä tarkoitan jotain Y-sukupolven beat-kirjallisuutta. En tiedä. Tällä hetkellä en tiedä mitä tarkoitan.

      Tai siis tiedän kyllä mitä tarkoitan. Sitä on vain todella vaikea määritellä joidenkin nimien tai termien avulla.

      Tarkoitan palamista. Jotain suoraa, todellista, kiimaista, hauskaa, surullista. Jotain mikä ei jaarittele. Jotain mikä menee sydämestä sydämeen. Jotain sellaista. Olen aika väsynyt ja sekaisin tällä hetkellä


      HEI TAI SIIS tarkoitan PUHUMISTA YSTÄVÄN KANSSA.

      Poista
    2. Ootko koskaan lukenut Henry Millerin teoksia?

      Poista
    3. Luin jompaakumpaa niistä Kääntöpiireistä jonkin matkaa pari vuotta sitten nähdäkseni innostuisinko siitä. Silloin en innostunut. On mahdollista, että palaan Henryyn vielä jonain päivänä.

      Voi vittu että olin muuten rasittava 18-vuotiaana.

      Poista
  8. Sata miljoonaa ihmistä on nähny ties mitä vallankumouksellista ja voimakasta juttua ja laittanu ne kirjahyllyyn ja ihastellu teekupin ääressä jouluaattona näkemättä yhtään mitään.
    Kirjallisuus on kuollu ja ketään ei kiinnosta. Eduskuntatalon räjäyttäminen ei tee muuta ku räjäyttää eduskuntatalon ja saa Saulin pitää puheen jossa hän on huolissaan. Joku vallankumous ja sota ja niin edelleen, vittu hoidettas ny ittemme kuntoo et voitas olla ens alkuun ees oikeesti olemassa ja sit mietittäs uudestaan sitä julistamista ja Nirvanan homoa.

    tee angstipelle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Q!

      Olen lukenut sen verran blogiasi huomatakseni, että se mitä kirjoitat tänne on tekstillisesti ihan ok tavaraa ja odottelen innolla sitä sukupolviromaania jonka aiot meidän iloksemme kirjoittaa.

      Mun mielestä kirjailijan perusedellytys on kuitenkin itsekriittisyys ja itseironia jota en sun teksteistä löydä juurikaan. Ei tämä ole niin vakavaa, voin taata että huomaat pettymyksen siitä kuinka vähän kirjalla voi oikeasti olla vaikutusta kehenkään sitten kun joskus ylität julkaisukynnyksen.

      Ja jos haluat jonkun muun neuvon multa, niin mene duuniin. Siinä missä Miki kokee tarpeelliseksi sen että elää vapaan taiteilijan elämää ja korkeintaan vaan observoi on musta ihan helevtin tärkeetä että ihmiset jotka kirjoittavat kirjoja ovat kiinni siinä mitä tavallisten ihmisten todellisuus on. Paskaduuni ainoa todellinen kirjallinen populismi.

      Poista

Sano mulle jotain tai kuolen