perjantai 23. marraskuuta 2012

This is pop

Vainajat on paras kirja johon olen koskaan laskenut katsettani. Ja minä olen kirjoittanut sen (tai siis osan siitä; se ei ole valmis).

Mulla on ollut epämääräinen ajatus, että luomani kirjallisuuden on oltava jotain todella, todella, todella tajunnanräjäyttävän hyvää ja musta tuntuu tällä hetkellä harvinaisen voimakkaasti, että tässä sitä nyt on.

Saatan olla ihan helvetin väärässä niin kuin Idolsin koelauluissa rääkyvät hölmöt. Mutta mutta mutta.........

...

Tää on oikeesti tosi kova juttu.

Luulisin.
Kun reilut kaksi vuorokautta sitten kävelin ympäri kaupunkia, tajusin yhtäkkiä yhdessä lauseessa melko tarkalleen mitä haluan tehdä: haluan olla kirjallisuudelle sitä mitä The Beatles oli musiikille. The Beatles ei ehkä varsinaisesti luonut ensimmäisenä popmusiikkia vai loiko? en tiedä, kuvitellaan hetki että loi ja nyt minä haluan luoda popkirjallisuuden. Haluan kirjoittaa kirjallisuutta, joka saa edeltävän kirjallisuuden näyttämään siltä miltä klassinen musiikki kuulostaa popmusiikkia vasten. Haluan kirjoittaa jotain uutta, eikä se tarkoita että "leikittelisin" kielellä ennennäkemättömällä tavalla tai että käyttäisin kerronnallisesti jotenkin radikaaleja keinoja. Kyse on kirjoittajasta, kirjoittajan asenteesta, siitä miten hän kokee itsensä artistina, hahmona ja ihmisenä, siitä miten hän on läsnä. Kyse on hyväntahtoisesta välinpitämättömyydestä kaikkea edeltänyttä kohtaan. Kyse on edeltäjien hylkäämisestä kuitenkin myöntäen, että ilman vanhaa uuttakaan ei ole. Kyse on inhimillisten tunteiden inhimillisestä palamisesta, kyse on palamisesta, tärkeistä asioista, kirjoittamisen arvoisista asioista: elämästä kuolemasta rakkaudesta seksistä ystävyydestä taistelusta väkivallasta hyvästä pahasta surusta ilosta pelosta toivosta kapinasta vallankumouksesta.


Katsotaan nyt miten tämä onnistuu. Olen hämärästi tietoinen koko jutun täysin överiksi menevästä ja törkeän kohtuuttomasta kunnianhimoisuudesta. Mutta en tiedä mitä muutakaan tekisin. Ilman näitä aikomuksia mulla ei olisi mitään tekemistä.


Kutsun kenet tahansa liittymään tähän vallankumoukseen. Jos haluat tulla mukaan, niin


ALOITA

HETI.

2 kommenttia:

Sano mulle jotain tai kuolen