torstai 8. toukokuuta 2014

Maailman henrit ja topit

Mulla on taipumusta ilmaista asiat liian pitkästi (siksi kirjoistani tulee 600-sivuisia), mutta kokeilen nyt ilmaista tämän tekstin niin lyhyesti kuin mahdollista:

Miksi maailman topit eivät ryhdy kasvissyöjiksi, harrasta balettia tai pelaa shakkia, käytä tosissaan sanaa "ihana", saa kymppejä matikasta, kirjoita runoja tai pohdi etiikkaa?

Siksi että he arvelevat että maailman henrit sylkisivät heidän naamalleen.

Tarkoittaako tämä, että maailman henrit hallitsevat maailmaa?

Kyllä.

Maailman henrit hallitsevat maailmaa tiettyyn pisteeseen.

Mutta onneksi tässä on myös kolmas pelaaja:

On nimittäin sellaisia epäonnistuneita ihmisiä kuin minä. Olemme sosiaalisessa pelissä niin paskoja, että jossain kohtaa nuoruuttamme tajuamme istuvamme yksin luokkahuoneen nurkassa. Kun ei ole kavereita jotka ajattelisivat puolestasi, pitää ajatella itse.

Me pohdimme etiikkaa, kirjoitamme runoja ja kehitämme teknologiaa. Ja jotenkin hauskasti sitten käy niin, että kun meitä on tarpeeksi paljon, jokin vanhassa maailmassa naksahtaa vanhalta paikaltaan. Jokin tasapaino muuttuu. Ja siinä vaiheessa maailman topit lähtevät mukaan. (Maailman henrit lähtevät mukaan sitten kun uusi tilanne on maailman topeille niin itsestään selvä, että siitä on tullut normi; siinä vaiheessa vanhanaikaisen arvon esittelemisestä ei enää saa sosiaalisia pisteitä.)

____________

(Teen sen taas ja olen tosi pahoillani: kidnappaan pari viatonta nimeä omiin paholaismaisiin tarkoituksiini. Älkää ottako sitä henkilökohtaisesti, se on "taidetta".)

(Jos joku siellä tuntee epätoivoa fanaattisen kasvisruokavastustuksen edessä, niin anna minun pyyhkiä kyyneleesi sillä faktalla, että nykytilanne ei ole aivan niin paha kuin luulet. Kaikkea pientä kivaa tapahtuu. Lähes yksi viidestä ruotsalaisesta nuoresta identifioituu kasvissyöjäksi. Sama juttu ainakin Itävallassa. Suomessakin on jo pari lukiota, joissa kasvissyöjiä on opiskelijoista yli 50%. Ihan kivaa pientä vallankumousta in vitro  -lihaa edeltävässä maailmassa. Kun in vitro tulee todelliseksi vaihtoehdoksi, vallankumouksen vauhti voi hyvinkin 50-kertaistua.

Nykytilanteen voi tiivistää näin: se on todella huono(!), mutta ei niin huono kuin pahimmissa peloissasi voisit kuvitella. Ja tulevaisuuden tilanteet voi tiivistää näin: ne tulevat olemaan mittaamattoman paljon parempia kuin tämä. Relaa.)

4 kommenttia:

 1. Aikaa on paljon ja sen voi käyttää ajattelemiseen... Mietteillä jo lapsena ymmärtää paljon asioista. Sitten kohtaa muut ja vain miettii, miksi he eivät ymmärrä mitään. Nykyään tuntuu olevan se harhaluulo, että aikaa ei ole. On kiire. Silloin pitää ehtiä. Ehtiä mitä? Saamaan kaiken. Näemmä. Mutta kukaan ei tee mitään. Kukaan ei pysähdy, ajattele, katsele, toimi, saavuta. Kukaan ei ymmärrä, tai ainakin se tuntuu olevan se standardi (ja niidenhän mukaan se maailma pyörii, vai). Voin vain kiittää, että on niitä jotka ymmärtävät ja sen lisäksi jopa pyrkivät toimimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaa on. Sen saamiseksi täytyy tehdä vain yksi asia: pysähtyä. Pysähtyä keskellä katua. Kääntyä takaisin. Myöhästyä. Unohtaa koko juttu. Hylätä ihmiset jotka eivät ansaitse aikaasi. Mennä jonnekin, istua alas, katsoa käsiään ja tajuta mitä täällä tapahtuu.

   Ja aloittaa vallankumous. Jos se on tarpeeksi kuuma, se voi sytyttää koko maailman palamaan.

   Poista
 2. Henri Oskar & co. ovat helluntailaisia. (Ihan tällee sidenotena.) En odottaisi mitään kovin edistyksellisiä mielipiteitä siltä suunnalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkö? Did not know.

   Eikö helluntailainen ihminen voi olla hyvä? Onko helluntailaisuus este itsenäiselle ajattelulle? Ei. Helluntailaisuus voi olla hyvä tekosyy ajattelun välttelemiselle, mutta muutenkin tekosyitä löytää _mistä tahansa_.

   Henri Oskár ja co. eivät ajattele, koska heidän kaverinsa paheksuvat ajattelua. Ja kaikki tämä voi muuttua kolmessa kuukaudessa. Olemme lapsia vasta.

   Softenginen viisubiisi on muuten TO-DEL-LA hyvä. Kukaan muu ei näytä pitävän siitä niin paljon kuin minä. 'Something better' osuu estetiikka- ja musiikkimakuuni täysillä. Voisin vaikka syödä sen, se on niin hyvä.

   Hauskaa nähdä että Ola Salo on palannut euroviisuareenalle ja edustaa tänä vuonna Itävaltaa.

   Poista

Sano mulle jotain tai kuolen